Monday, October 1, 2012

tips jadikan anak superbaby....


mlm td main lekat2 sebelum tido.....baru beli book yg ader pelekat kt giant....sonok aqeef...smpi xmo tido....:)

10 Tip Jadikan Anak Superbaby...

Semua ibu bapa mahukan anak yang cergas, cerdik dan ceria. Tetapi, mampukah impian ini dicapai? Apatah lagi apabila kepintaran bukan diwarisi tetapi perlu dipelajari. Oleh itu marilah bersama-sama pelajari cara untuk menjadikan anak anda Superbaby!

Sebenarnya, semua bayi berpeluang bergelar Superbaby. Menurut Jurulatih Keibubapaan Bertauliah oleh Coach-Parenting USA, Zaid Mohammad, Superbaby bukan setakat merujuk kepada bayi yang pandai membaca tetapi meliputi keseluruhannya termasuklah kecerdasan minda dan emosi.
Beberapa faktor perlu diambil kira oleh ibu bapa bagi memastikan anak mereka cemerlang seperti tip yang diberikan oleh Zaid ini.Berhenti merokok kerana asap rokok yang beracun boleh membantutkan perkembangan otak bayi.

1. Makanan yang membina minda seperti kurma, kismis dan susu sangat bagus untuk otak cerdas. Jadi amalkannya semasa mengandung.

2. Jangan malas wahai ibu! Rajin-rajinlah membuat aktiviti yang menguji minda seperti latihan matematik ataupun permainan sudoku semasa mengandung.

3. Warna-warna merah, hitam dan putih sangat baik untuk merangsang minda kerana bayi berusia enam bulan ke bawah hanya dapat melihat warna-warna kontras.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...